Minnesutställning Karin Sjödin öppnar 20 juni

I galleri Lokal 1 öppnar vi på lördag en minnesutställning med delar ur Karin Sjödins livsverk, i urval av Maria Lagerborg. Missa inte detta! Karin levde och verkade i Örnsköldsvik (28 april 1942 - 8 juni 2019), och det är något alldeles speciellt att träda in i hennes konstvärld.

Jan K Persson har beskrivit Karins konstnärskap i en fin text i utställningskatalogen, här i ett utdrag:


Det skulle dröja till 90-talet, när jag vid olika utställningsarrangemang vid Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad (ÖKKV), fick mera tydligt upp ögonen för Karins konst. Främst var det hennes akvareller, färgstarka, drastiska och ofta humoristiska små bilder, som stack ut i kollegernas regelmässiga mängd av svartvit grafik. Det som jag såg som egenartat var de abstrakta element, ofta med hypermoderna konstruktivistiska former, som hon plockade in i figurativt berättande omgivningar och som tillsammans bildade säregna kompositioner”.
Jan K. fortsätter:


“Som just vän och kollega var det hennes humor och värme som mest fångade mig. Hon hade ofta roliga och avväpnande kommentarer till saker som hände på verkstan. Jag vill som bäst minnas Karin som en poet och kanske också egensinnig filosof, ständigt på romantiska strövtåg i konstens och livets labyrinter. Hon var en av oss, men också på flera sätt en främmande fågel, men vilka fåglar är inte främmande? Jag hittade en ovanligt sensuell och vacker bild på hemsidan, en skir akvarell från 1994 med titeln Fågelkvinna. En kvinna med fågelhuvud sitter på en strand vid havet och blickar ned mot sin kropp och en rad av blommor, liksom fast förbunden med och förundrad inför den märkvärdiga skönheten och det lika märkvärdiga livet”.


Utställningen pågår till 30 juni, och är öppen dagligen kl 11-18 . Välkomna!Nedan finns utställningskatalogen i sin helhet för nedladdning.

Katalog_Karin_Sjödin
.pdf
Download PDF • 1.49MB

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Myller Kultur & Händelser

+46613668099

Vännersta 109
87030 Nordingrå
Org.nr. 769628-2511

©2020 by myllerkultur.se. Proudly created with Wix.com