Midsommar i Advent

Årets adventshändelser i Vännersta har planerats utifrån aktuella restriktioner. Så också den konstutställning som nu visas på Galleri Lokal 1: "Midsommar i Salsåker". Konstnären bakom det platsbyggda verket är Jenny Vinterqvist. Hon är bördig från Ö-vik men delar numer sin

tid mellan Stockholm och Nordingrå. Jenny Vinterqvist arbetar främst med film som uttrycksmedel och har efter sin utbildning på Konstfack skapat ett eget visuellt universum. Genom att bearbeta filmmaterial likt färg, i många lager och nyanser, skapas nya världar att träda in i som betraktare.


Projektionen ”Midsommar i Salsåker” som visas på Myllerska under december, gestaltar tid och manar betraktaren att stilla blicken och uppmärksamma livet och dess skiftande

skeenden. Så här beskriver Jenny verket med sina egna ord:


"Sommarens midsommarfirande skedde enligt de restriktioner som vi alla nu lever efter: Avstånd.

Tiden går långsamt och saknaden efter ett sammanhang växer dag för dag. För det är ensamheten som är värst. Under årets ljusaste dag tog jag ett porträtt av en ung kvinna som bundit sig en krans av de lupiner hon plockade på väg till firandet i Salsåker. Hennes liv har fått en annan form precis som mitt. Och ditt.


När jag började arbeta med verket kom jag tidigt att tänka på den gamla fabriken bakom Myllerska som är ett fantastiskt fint galleri på en vacker plats. Att göra ett platsspecifikt verk för det var en naturlig fortsättning. Dessutom under den mörkaste tiden på året när vi verkligen längtar efter ljuset.

Vännersta är en spännande plats där människor med visioner om framtiden träffas, där finns utrymme för olika sorts drömmar och människor.


Mottagandet från föreningen och besökarna var fantastiskt fint med många frågor och kommentarer. Jag upplevde att många uppskattade att det händer något i galleriet även på vintern och det var det jag vill uppnå, att få bjuda Nordingråborna på en stunds kontemplation och möjlighet att drömma sig bort."


Utställningen pågår varje dag fram till 6:e december. Missa inte möjligheten att svänga förbi Vännersta och se en av vinterns finaste konsthändelser. Läs mer om verket här, och mer om Jenny här.


Välkommen till Vännersta!

65 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Myller Kultur & Händelser

+46613668099

Vännersta 109
87030 Nordingrå
Org.nr. 769628-2511

©2020 by myllerkultur.se. Proudly created with Wix.com